Laskiainen on kehittymässä tärkeäksi kansanjuhlaksi

13.2.2010

Pulkkamäessä ja kahvipöydissä huhutaan, että Laskiaisesta on muodostumassa yhä tärkeämpi kansanjuhla meille suomalaisille. Olemme jo pitkään kaivanneet iloista Juhannuksen tai Vapun kaltaista lopputalven alun juhlaa vuodenvaihteen ja pääsiäisen väliin. Loppiainen on toki myös tarjolla, mutta uskonnollisen kytköksen takia sen ei toistaiseksi koeta sopivan koko kansan hupailuun.

Laskiainen on mitä mielekkäin löytö kalenteristamme, sillä se sisältää jo lähtökohtaisesti ajatuksen hauskanpidosta ja vapautuneesta ilottelusta. Laskiaisperinteen kulmakivenä toimiva pulkkamäki ja laskiaispullat ovat kuitenkin nuorison keskuudessa saaneet rinnalleen uusia viettotapoja.

Laskiaisaatto on päivä, jolloin Siwan kassan iltavuoroon on jo vaikeata löytää halukkaita. Laskiaisaaton tavaksi on muodostunut rituaali, joka muistuttaa joulukuusen hankkimista: jokaisen on hankittava mäenlaskuväline Laskiaisen pulkkamäkeen. Tapa innoittaa etenkin nuoria ja lapsenmielisiä alle 40-vuotiaita kaupunkilaisia. Hauskana ja ehkä eriskummallisenakin piirteenä voidaan kuitenkin pitää sitä, että mäenlaskuvälineen hankinnan jälkeen kokoonnutaan ns. aloittelupaikkoihin ilman mainittuja välineitä.

Aloittelupaikkoina toimivat useimmiten yksityiset kodit, joihin kokoonnutaan aattoiltana 5-15 henkilön ryhmissä. Illan ohjelma on hyvin vapaa, mutta olennaisena osana siihen kuuluu alkoholin nauttiminen ja seuraavan päivän mäenlaskun suunnittelu. Useimmat täysi-ikäiset juhlaseurueet suuntaavat aloittelupaikoista yökerhoihin. Perinteisiin kuuluu, että lopulta vain harva kykenee seuraavana päivänä käyttämään hankkimaansa mäenlaskuvälinettä. Kyynisimmät juhlijat jättävätkin suosiolla pulkan ostamatta.

Hyvää Laskiaista!

(Toinen korrekti toivotus on myös Hauskaa Laskiaista!)

  Vote

Trackback URI | Comments RSS

Kommentoi huhua

Nimi (required)

Sähköposti (required)

Kotisivun osoite

Mitä sinulla on mielessä? Vahvista tai kumoa huhu tässä!